Over ons - Economy Transformers (2024)

Over ons - Economy Transformers (1)

Broedplaats voor een nieuwe economie

Economy Transformers is een ruimte waarin mensen zich kunnen ontwikkelen tot omvormers van de economie en samenleving. Of eigenlijk, we zijn allemaal al economie omvormers, simpelweg omdat we allemaal onderdeel uitmaken van die ene wereldwijde economie. Economy Transformers verzorgt basis programma’s en verschillende vervolgtrainingen en dagen. Economy Transformers begeleidt mensen en hun initiatieven en ondernemingen individueel en in company. Iedere keer weer creëert Economy Transformers een veilige ruimte waarin mensen zich naar binnen kunnen keren, om te ontdekken wie ze zijn, wat ze kunnen en willen, om zichzelf vervolgens naar buiten toe ondernemend tot bloei te brengen. Zo dat de samenleving als geheel Mens- en Aardewaardiger wordt.

vrij

Over ons - Economy Transformers (2)

Als individuen willen we onszelf zijn, onze eigen weg kunnen bepalen, onze eigen levens-, leer- en werkdoelen stellen en zelf alleen of samen met anderen streven naar de vervulling ervan. Daarom is het nodig dat we in onze samenleving ruimte creëren voor de afzonderlijke mensen om zichzelf te ontdekken, te ontwikkelen en tot bloei te brengen. Daarvoor hebben we naast vrijheid van meningsuiting en religie, juist ook vrijheid van onderwijs, (gezondheids)zorg, therapiekeuze, wetenschap en kunst nodig

gelijk

Over ons - Economy Transformers (3)

Als het gaat om het regelen van de onderlinge betrekkingen, hoe we elkaar tegemoet treden en met elkaar omgaan, elkaar vrij laten maar ook zorgen voor elkaar, dan gaat het om Gelijk. Ongeacht oorsprong, levensovertuiging, sekse, geaardheid of huidskleur. Iedereen verdient het om gehoord en gezien te worden. Alle mensen hebben een stem. Gelijk is het uitgangspunt. En als we afspraken maken, dan gelden die voor iedereen in gelijke mate, shared agreements.

samen

Over ons - Economy Transformers (4)

We leven samen op één hele Aarde en hebben allemaal onze materiële behoeften. Iedereen levert op zijn of haar manier een bijdrage aan die ene maatschappelijke koek. Waarom die koek dan niet eerlijk onder elkaar verdelen? Zodat niemand onzeker hoeft te zijn over zijn of haar fysieke bestaan. Hoe meer we onze capaciteiten ontplooien en in dienst stellen van het geheel en erop vertrouwen dat het geheel voor ons zal zorgen, hoe welvarender het geheel zal zijn.

brondocument en kompas

Over ons - Economy Transformers (5)

Uitgangspunt: Economy Transformers draagt bij aan en staat voor de vrij-gelijk-samenleving. Wij begrijpen de mens in relatie tot de werkelijkheid als één geheel van lichaam, ziel en geest als grondslag voor een samenleving waarin de productiemiddelen grond (lichaam), arbeid (ziel) en kapitaal (geest) in goed onderling overleg als gemeengoed worden uitgewisseld en toegewezen. Wij hebben het diepe vertrouwen dat wij mensen liefdevolle scheppende wezens zijn die vanuit de verbinding met het geheel een belangrijke bijdrage leveren aan dit geheel.

Vorm: we zijn een school en begeleiden ondernemers en initiatiefnemers van jong en oud binnen en buiten de school bij al hun transformatie vragen op weg naar de vrij-gelijk-samenleving waarbij we de eigendomsverhoudingen van grond arbeid en kapitaal vernieuwen. Wij bieden een transformatieruimte aan voor radicale vernieuwers van economie en samenleving. We dragen begrippen en oefeningen aan om onszelf in de werkelijkheid te leren begrijpen en daar omvormend in werkzaam te worden. Een ruimte waar we elkaar bekrachtigen in onze ervaringen, blijven leren met elkaar, experimenteren en doen.

Over ons - Economy Transformers (6)

Uitgangspunt: we vertrouwen in onze eigen waardescheppende kracht en dat we daarmee voorzien in behoeften van anderen. Producten en prijzen komen tot stand vanuit de afstemming met onszelf, onze behoeften en degene die onze diensten afnemen. We creëren diensten die we zelf willen brengen en waar we de capaciteit voor hebben, zolang als daar behoefte aan is en deze vereffend kunnen en willen worden. We willen een (financieel) gezonde organisatie zijn voor onszelf en onze klanten en blijven zoeken naar een gezonde balans tussen geven en ontvangen. Dat betekent ook dat we geen leningen aangaan die onze ‘Ik ben’ in de weg komt te staan. Financiële risico’s en overwinsten willen we delen met de gemeenschap om ons heen.

Vorm: we creëren een ruimte waarin mensen zichzelf kunnen vinden om vanuit zichzelf omvormend werkzaam te worden in de wereld.
De waardes die we bij schrijven creëren zijn:
1) delen van onze inzichten en aanwezig zijn in het publieke debat middels de nieuwsbrief, blogs, podcasts, lezingen, webinars, social media e.d.
2) opleidingen, trainingen, losse dagen e.d.
3) begeleiding; in company begeleidingstrajecten, één op één coaching
4) (on- en offline) Brongemeenschap om verbinding tussen deelnemers mogelijk te maken
5) onderdeel uitmaken van de beweging van Economy Transformers op weg naar een vrij gelijk samenleving
6) kapitaalfonds i.o. voor ondernemers in het rechtsboven kwadrant.
7) bruggenbouwersteam ter ondersteuning van de ondernemers

Over ons - Economy Transformers (7)

Uitgangspunt: wij nemen als deelgenoten de verantwoordelijkheid over onze eigen inzichten en ervaringen en streven daarnaar te handelen. Zo blijven we zelf sturend en actief in onze eigen ontwikkeling die bijdraagt aan een nieuwe wereld.
Grond, arbeid en kapitaal zijn van zichzelf en zullen nooit verhandelbaar zijn op de markt. Wij omarmen het drievoudig eigenaarschapsidee.

Vorm: wij zijn creator van gedachte-inhouden en concepten die we graag delen binnen een Creative Common Relation. We nodigen iedereen uit vrij gebruik te maken van alles wat wij creëren met respect voor de Bron van herkomst. Als je gebruik maakt van onze diensten, nodigen we je uit in verbinding met ons te komen. Bron(h)erkenning en vormen van vereffening hoort bij een gezonde relatie. Dit betekent ook dat deelgenoten geen eigendom kunnen claimen op de binnen Economy Transformers ontwikkelde diensten en producten. Het bedrijf dat we bouwen is van zichzelf, er zal nooit een overnameprijs voor betaald worden. We willen mensen niet in loondienst, we willen ons altijd als gelijkwaardig samenwerkende partners tot elkaar verhouden

Over ons - Economy Transformers (8)

Uitgangspunt: we organiseren vanuit vrij-gelijk-samen en doen recht aan het vrije individu dat gelijke toegang heeft tot onze Bron en met elkaar zorgen we voor ieders welbevinden binnen de organisatie. We werken met elkaar op basis van ieders kracht, passie, verbinding met en inspiratie uit de Bron. Deelgenoten beschrijven hun eigen plek en rol in de organisatie. Besluitvorming stimuleert het eigen initiatief en de gemeenschapsvorming en is gebaseerd op vertrouwen.

Vorm: we zijn georganiseerd als DeelGenootschap. Nu hebben we nog als brug dat we allemaal zzp-ers zijn. Op termijn zullen we een cv worden met een stille vennoot die ons bedrijf van zichzelf maakt. We hebben een Brondocument dat onze gemeenschappelijke intentie beschrijft waarop iedereen mag aanhaken die dat wil. Alle deelgenoten zijn voor elkaar mentor, iedereen heeft minstens één mentor. We werken met rollen en taken.We werken met initiatief en raadpleging als manier om tot besluiten te komen. Iedereen is vrij haar eigen ding in te voegen, maar houdt zich aan het bijwonen van Brondagen en raadpleging bij het nemen van een initiatief. We zien elkaar en maken elkaar groter. Eerlijke feedback is nodig en een directe omgang met weerstand. Als deelgenoot zoek je naar de voor jou beste rol en plek in het DeelGenootschap. In de basis ben je daar zelf voor verantwoordelijk.

Over ons - Economy Transformers (9)

Uitgangspunt: we zijn ons bewust van het belang van relaties en verzorgen deze naar beste kunnen. Relaties gaan we open en vanuit vertrouwen met elkaar aan, erop vertrouwend dat er voor iedereen een unieke plek is in het geheel. We staan voor een nieuw verhaal, willen daarin open en transparant zijn over onze bedoeling en motief en zoeken naar nieuwe woorden die uitdrukking geven aan die nieuwe wereld zonder de ander daarin te verliezen. We zijn er voor alle mensen die de moed hebben een game changer te zijn, in een bestaande context of met eigen plannen. We creëren en werken samen met mensen die aansluiten op onze Bron van vrij-gelijk-samen. Zo bouwen we vanuit liefde mee aan een mooie nieuwe samenleving.

Vorm: we manifesteren van binnenuit en voeden daarmee het maatschappelijke gesprek door onze website, blogs en podcasts, webinars, artikelen, boeken, lezingen e.d. Wij gaan vanuit vertrouwen verbindingen aan met iedereen die binnen een bestaande context, met een eigen bedrijf, of als individu in leven en werk de transformatie op gang wil brengen naar een vrij-gelijk-samenleving en gaan geen strijd aan met hen die dit niet willen.We werken met verschillende kringen van betrokkenheid. Nieuwe deelgenoten zijn eerst een periode aspirant deelgenoot voordat zij hun verbinding met een ritueel en een verbintenis bekrachtigen. We verzorgen een on- en offline gemeenschap van Brongenoten zodat mensen die onze trainingen hebben gevolgd ook elkaar goed kunnen vinden, bekrachtigen en versterken.

Over ons - Economy Transformers (10)

Uitgangspunt: we omarmen diversiteit, denken na over de voor ons passende maat en groeien op basis van onze eigen capaciteiten, beschikbare middelen en energie. We blijven dicht bij onze eigen impuls en zijn bereid de werkelijkheid te zien zoals zij is. We willen de tijd en de processen die soms nodig zijn respecteren en laten ons zo min mogelijk leiden door druk van buitenaf.We eren de processen van leven- dood-leven om te zien wat rijp is voor afsterving, composteren en oogsten om ruimte te maken voor het nieuwe.We zorgen voor de Aarde door na te denken wat we kopen, bij wie en hoe we met onze energie en mobiliteit omgaan.

Vorm: we zijn een DeelGenootschap met vier deelgenoten. We ontwikkelen een moderne full service school voor ondernemers en groeien daarin organisch van de ene naar de andere situatie, vanuit onszelf en met de mensen om ons heen. We verzorgen een twee-wekelijkse nieuwsbrief, de podcasts Broedplaats, geven lezingen, ontmoetingen onder de naam: Economy Transformers komt naar je toe!, en verzorgen losse korte of langer durende samenwerkingsverbanden zoals Festival Eigendom Anders met de Iona Stichting.Het ecosysteem waarin wij ons bewegen is open voor de boodschappen van Economy Transformers waardoor we ons ingebed voelen en gedragen voelen. Samenwerkingsverbanden komen tot stand juist rondom de essentiële transformatie vraagstukken zoals grond en kapitaal neutralisatie.

Team van Bruggenbouwers i.o.

Zodra je in Nederland voor de wet een onderneming vorm geeft, heb je een brug nodig naar de bestaande juridische werkelijkheid. Om onze ondernemers daarbij goed ter zijde te staan, bouwt Economy Transformers aan een team van specialisten om haar heen die bekend zijn met onder meer de vrij-gelijk-samenleving, de zes sleutels, het drievoudig eigenaarschap van grond, arbeid en kapitaal en het hebben van een Brondocument.

In dit team zitten financieel adviseurs, juristen, advocaten, fiscalisten en rentmeesters die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar nieuwe vormen in het bestaande juridische systeem die in lijn zijn met de uitgangspunten van de ondernemer.

We beogen een zo landelijk mogelijk netwerk op te bouwen.

Wil jij ook een bruggenbouwer zijn binnen dit team? Volg dan de verkorte training Samenlevenskunst ter introductie op het gedachtegoed van Economy Transformers.

Ben jij als ondernemer op zoek naar een van onze specialisten? Binnenkort is duidelijk hoe jullie elkaar kunnen vinden online.

Over ons - Economy Transformers (11)

Kaptiaalorgaan i.o.

Dit kapitaalorgaan i.o. heeft twee belangrijke doelen.

  1. Ondernemers die bij ons van school komen en hun onderneming vrij-gelijk-samen inrichten, hebben met hun plan vaak ook een startkapitaal nodig. Met dit kapitaalorgaan beogen we daarin te kunnen voorzien op een geheel nieuwe wijze. Onder nieuwe voorwaarden.
  2. Ook zal dit orgaan het vehicle zijn waarmee je als ondernemer je bedrijf van zichzelf kunt maken. Zodat het niet meer verkocht kan worden en daarmee geen financiele waarde in zichzelf heeft.

We werken nauw samen met Squarewise en Bord & Stift voor de oprichting van dit kapitaalorgaan.

Over ons - Economy Transformers (13)

Pieter Hessel

“Met alle liefde creëer ik een fysieke en digitale plek voor de brongenoten van Economy Transformers. Om met elkaar de kunst van het samenleven te onderzoeken en er mee te experimenteren.”

Meer…

Over ons - Economy Transformers (14)

Damaris Matthijsen

“De rode draad in mijn leven is het vinden van structuren die het menselijk en natuurlijk leven mogelijk maken. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van het DeelGenootschap, een goede manier om horizontaal te organiseren.”

Meer…

Over ons - Economy Transformers (15)

Jennifer Benson

“Ik wil de ziel van een onderneming zichtbaar maken en belichamen in gezonde werkvormen, zodat het wezen optimaal tot uitdrukking kan komen.”

Meer…

Over ons - Economy Transformers (16)

Jac Hielema

“Ooit studeerde ik Tropische Cultuurtechniek in Wageningen, want ik wilde ontwikkelingswerker worden. Dat ben ik eigenlijk ook geworden, ik help mensen de verdere ontwikkeling van hun leven in eigen handen te nemen. Een menswaardige samenleving kan immers ‘alleen maar’ worden gevormd door mensen die dat zelf willen.”

Meer…

“Ik leefde met een negatief beeld van zowel communisme als kapitalisme, maar door een lezing van Economy Transformers snap ik nu dat er nog een heel mooi alternatief kan worden gecreëerd dat menswaardig is. De lezing was heel goed te volgen omdat Jac zo uitlegt dat iedereen het kan begrijpen, terwijl je toch diepgaande inzichten meekrijgt. Het stimuleert je om je in te zetten voor een betere wereld op je eigen manier en ik snap nu beter waarom het huidige systeem zo is ingericht, niet dienend voor mensen of de Aarde, maar daar kunnen we samen verandering in brengen. Het was zowel voor denkers als doeners een heel interessante lezing.”

Isa BaasOver het Jongerensymposium

Over ons - Economy Transformers (17)

Samenlevenskunst is misschien wel de beste keuze die ik ooit maakte! Waarom? Omdat deze opleiding mij inspiratie en handvatten biedt om op een vernieuwende manier te ondernemen, werken en (samen)leven – passend bij de tijd en vragen die ik ervaar. Omdat Jac en Damaris twee goede en leuke docenten zijn die hun kennis en kunde weten over te brengen, terwijl zij tegelijkertijd ruimte laten voor wat er in mij of de groep opkomt. Omdat de medestudenten, ieder met hun eigen, unieke levensverhaal, hier, rondom dezelfde vragen, één geheel vormen. Omdat we samenkomen op een prachtige locatie, weg van stad en drukte, waar het water gestaag langs stroomt en de oude torenklok elk uur van zich laat horen, buiten – zo voelt het dan – tijd en ruimte om. Het is vriendschap sluiten met een boom, rechtes en krommes in mijn dagelijks leven herkennen en de begrippen ‘vrij’, ‘gelijk’ en ‘samen’ in mij tot leven voelen komen. Kortom, het is een toekomstbeeld dat één keer per maand verwezenlijkt wordt in deze ontmoetings-, leer en speelplaats!

Arthur de GastOver de Basisopleiding Samenlevenskunst

Over ons - Economy Transformers (18)

We liepen er al een tijdje mee rond, Leonie en ik: het klopt eigenlijk niet dat wij vermogen opbouwen via onze BV’s terwijl het werk door alle collega’s samen gedaan wordt. Squarewise groeide en je voelt dat het kapitaal dan een wissel kan gaan trekken op de onderlinge cohesie en gemeenschappelijkheid. We hebben Squarewise daarom steward-owned en zelfsturend gemaakt.En toen leerden we Economy Transformers kennen en viel alles in systemisch en maatschappelijk perspectief in elkaar. De rol die Economy Transformers aan kapitaal toedicht is zuiver en inspirerend en helpt ons de volgende stappen te zetten. Soms is kapitaal nodig om te kunnen creëren. Wij zitten in een sector waarin de kapitaal behoefte en het risico relatief laag is, terwijl de verdiencapaciteit groot is. Daarom willen we ook niet langer vasthouden aan ons kapitaal en het laten stromen naar plekken waar het niet vanzelfsprekend verdiend kan worden, zoals in de zorg, het onderwijs, de kunsten en R&D.Ondernemen is creëren. De ervaring daaruit is de echte beloning voor ondernemerschap

Marcel Heskes,ondernemerOver de begeleiding door Economy Transformers

Over ons - Economy Transformers (19)

Ik ben niet gek, ik ben een Economy Transformer.

Ginny Mulders, initiatiefnemerOver haar gevoelens over eigendom die woorden krijgen tijdens Eigentijds Eigendom van Grond

Over ons - Economy Transformers (20)

Alles wat noodzakelijk is voor menselijk leven komt tot stand door een samenspel van de productiefactoren, grond, arbeid en kapitaal. Of - en in welke mate - mensen toegang hebben tot middelen van bestaan, voedsel en rijkdom wordt onherroepelijk bepaald door de wijze waarop een samenleving de uitwisseling en toewijzing van grond, arbeid en kapitaal organiseert. (...) De organisatie van de uitwisseling en toewijzing van grond, arbeid en kapitaal vormt dus het fundament van elke samenleving.

Bas van Bavel, hoogleraarOver het fundament van elke samenleving

Over ons - Economy Transformers (21)

Ik kwam om alles te horen over het DeelGenootschap. Ik leerde van alles over mijzelf, mijn drijfveren, mijn waarde. Confronterend en louterend tegelijk.

Sandra van Kampen, ondernemerOver de training DeelGenootschap

Over ons - Economy Transformers (22)

Dit wens ik iedereen die op zoek is naar nieuw organiseren toe!

Derk Hueting, actief in de energietransitieOver de training DeelGenootschap

Over ons - Economy Transformers (23)

Door Economy Transformers ontdekte ik dat iets wat ik van jongs af aan leerde niet waar hoeft te zijn, namelijk dat een bedrijf een eigenaar heeft. De gedachteoefening wat het zou betekenen als een bedrijf “van zichzelf” is en de ondernemer in alle vrijheid onderneemt, gaf mij een andere kijk op ondernemen. Hoe zouden we dan omgaan met grondstoffen, klimaat, met inkomensongelijkheid, met arbeid en met de race van goedkoop, goedkoper, goedkoopst? Waarom moet alles überhaupt altijd goedkoper? Waarom zijn we niet (meer) bereid om een redelijke prijs te betalen voor arbeid? Waar gaat het eigenlijk heen met die ene economische factor die alles bepalend is: economische groei? Waar leidt dit mantra toe? Wat streven we eigenlijk na? Wanneer hebben we de finish bereikt? Jac leerde me hoe geld werkt, waar het vandaan komt, wat economie eigenlijk is. Door terug te gaan naar de basis verkreeg ik een helder inzicht in waarom het huidige systeem niet (meer) werkt. Maar ook inzicht in hoe het anders kan. Ik heb me voorgenomen om te gaan experimenteren met nieuwe manieren van ondernemen, niet met, maar naast het huidige systeem. Op deze manier wil ik mijn bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.

Peter Joosten,ondernemerOver de Leergang Geld

Over ons - Economy Transformers (24)

De uitgebreide kennis van Jac over de reden van het ontstaan van geld, zijn goede uitleg hiervan en welke invloed dit heeft in de huidige maatschappij en welke invloed dit heeft in het persoonlijke leven van veel mensen, heeft bij mij ervoor gezorgd voor een meer ontspannen omgang met geld en meer vertrouwen in het doen van werk en ontvangen van de juiste beloning.

Johan Polinder, ervaringsdeskundige stottertherapeutOver de leergang Geld

Over ons - Economy Transformers (25)

Als een prachtige, authentieke, levensechte opleiding waar persoonlijke ontwikkeling vanuit verbinding met de samenleving centraal staat. Ik houd van de manier waarop de opleiding en de opleiders zelf ook mogen ontdekken en groeien, dat niet alles vaststaat, dat je serieus genomen wordt, dat je onderdeel bent van de opleiding. Dus niet alleen komt halen, maar ook komt brengen. Het is wat onconventioneel, maar het voelt zo kloppend.

Gina van den Berg, werkt bij een gemeenteOver de basisopleiding Samenlevenskunst

Over ons - Economy Transformers (26)

Zojuist heb ik het boek van Jac uitgelezen.......dat zeg ik eigenlijk niet goed omdat ik het waarschijnlijk nog vele malen op zal pakken. Ik vond het een diep vervullende ervaring elke keer dat ik er in las en herlas....want ja niet alles gaat er in één keer in en heeft nog veel herhaling nodig om ook daadwerkelijk te beklijven. Maar het resoneert zó diep in mij en voelt zo waar. Mijn leven lang voel ik al zo vaak dat er allemaal niks van klopt...met het lezen van Damaris boek en nu dat van Jac voel ik mij gezien en gehoord als het ware. Beide boeken zijn voor mij aanvullend en verdiepend op elkaar en bij elkaar. Ze sterken en steunen mij en bieden de praktische handvatten die mij helpen in mijn bijdrage aan de mens en aardewaardige samenleving. Hartelijk dank voor al jullie werk!

Nardy Stolker kunstenares en initiatiefneemsterOver het boek Het Vierde Scenario

Over ons - Economy Transformers (27)

Vorige

Volgende

Over ons - Economy Transformers (28)

Over ons - Economy Transformers (29)

Over ons - Economy Transformers (30)

Over ons - Economy Transformers (31)

Over ons - Economy Transformers (32)

Over ons - Economy Transformers (33)

Over ons - Economy Transformers (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Virgilio Hermann JD

Last Updated:

Views: 6121

Rating: 4 / 5 (41 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Virgilio Hermann JD

Birthday: 1997-12-21

Address: 6946 Schoen Cove, Sipesshire, MO 55944

Phone: +3763365785260

Job: Accounting Engineer

Hobby: Web surfing, Rafting, Dowsing, Stand-up comedy, Ghost hunting, Swimming, Amateur radio

Introduction: My name is Virgilio Hermann JD, I am a fine, gifted, beautiful, encouraging, kind, talented, zealous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.